First Solo Travel! Berjalan Ke Seoul & Busan Spring 2016 (11)- Oryukdo Skywalk, Ilgidae Park

, , 8 comments
After dah ke Gamcheon, actually hati nih ada 2 pilihan. Samada nak ke Haeundae dan sekitarnya ataupun ke Oryukdo. Takde masa nak melawat kedua-dua tempat, and location dia pulak macam jauh2 kan. But I decided to go to Oryukdo. Anna pun nak follow. So dari Gamcheon, we took the same bus balik ke Jagalchi station, then naik subway ke Kyungsung-Pukyong University Station.
Dari subway tuh pulak kena naik bus. Keluar dari subway exit ,buat u-turn, dan tunggu di station bus sebelah kanan.

Ada beberapa bus boleh naik, tapi better naik bus 527. Sebab kami pada mulanya naik bus 520, sebab dalam buku guide kata boleh naik bus tuh, tapi bus 520 tak pergi betul2 sampai Oryukdo. Driver bas tuh pun berialah explain. Apa lagi macam ayam dengan itik daaa. Mula-mula ingat aku tak bagi cukup duit ke kan…then ada geng2 ahjumma pun turut menyampuk. Menggelabah kitorang huhu. Aku pun tunjuklah gambar Oryukdo dalam pamphlet tu. Geng2 ahjumma nih pun bagi sign language suruh ikut dia. Kitorang berhenti kat next bus station, then after a few minutes, datang bus 527, terus geng2 ahjumma nih tahan, suruh kitorang naik. Concern sangat diorang nih. Thanks ahjumma!

After dalam 15 minit mcm tuh, sampailah ke Oryukdo. View dia memang terbaik. Ini kalau kat Jeju nih sure lagi cun view pemandangan laut dia. Dekat sini agak windy. Jalan je ikut trek dia tuh, sampailah ke glass skywalk. FOC ok. Dia suruh kita pakai sarung kaki untuk elakkan glass tuh dari bercalar. Nampaklah batu2 kat bawah tuh kan.

Nampak city dari kejauhan

                                                        Lantai kaca. Kena pakai sarung kasut
Katanya ada 5/6 islands kat sini. O=5, yuk=6, do=island jadilah Oryukdo
The skywalk dari jauh

Bagi yang ada masa & suka hiking, boleh berjalan menyusuri trek kat Ilgidae park nih. Memang sepanjang jalan view cantik menanti. Anna decided untuk teruskan dengan hiking. Tapi aku dah kena balik, nak ke tempat lain pulak. Kalau ada masa sure join hiking jugak huk huk. Tuhlah kan, mana cukup oiii 2 hari kat Busan nih. Jadi pada uols yang rasa sehari 2 kat Busan nih mencukupi, SALAH sama sekali ok.
Awesome view
One wefie with Anna

Ada yang cakap Busan ni bosan, nothing to do. No no no. In terms of tempat2 menarik, banyak je tempat2 boleh explore. Jangan jadikan Busan nih tempat singgahan semata. It has its own charm, and kalau musim cherry blossom or autumn sure menarik nak pegi. Ok Sarah move on, next time kalau nak ke Jeju nanti kau singgahlah Busan ni lama2 sikit huhuh.

TO BE CONTINUED...

8 comments:

  1. Replies
    1. kalau yang gayat tuh, agak menggentarkan jugak nih heheh

      Delete
  2. dah pegi ke skywalk ni..view sgt ohsem..adeh..bila lah nk update

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat cun kan.hehe kena mkn vitamin R

      Delete
  3. Salam kak, kalau x keberatan boleh x emel itinerari kt saya nurjihansyamimi@gmail.com. Hihihi tq. InsyaAllah saya plan nk ke seoul dan busan tahun depan.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete