First Solo Travel! Berjalan Ke Seoul & Busan Spring 2016 - Itinerary & Budget

, , 12 comments
Orait, kali ni nak share my itin & budget. To be honest, memang nih trip kedekut. So tiket flight memang cari time offer, duduk di hostel2 biasa je, makan pun ala kadar hehe. Itin nih ada yang dah ubah sikit according to hari kejadian heee.

Fefeeling Moonlight Drawn by Clouds :)


BUSAN-SEOUL ITINERARY 2016
13/4/2016 –Wednesday (Day 1 – Busan/Seoul)
Time
Activity
Instruction
10.00AM
Arrival. Immigration. Go to Seoul via KTX
Take metro to Busan Station
2.00PM
Go to guesthouse. Rest
Take metro (line 4) to Dongdaemun History & culture park (Exit 4)
3.30PM
Blossom sightseeing, KBS
Yeouido hangang park – Cruise?


Subway line 5, yeoido station. Change to line 9.
National Assembly Station (Subway Line 9),

Exit 1 or 6. 5 minutes walk to park
Exit 4 - KBS

Naik subway Line 5, exit 3 Yeouinaru Station. Keluar je dari station, jalan menuju ke Hangang River dalam 10 min jumpa la Yeouido Dock
7.00/8.00PM
Dongdaemun design plaza/Doota mall
DHC station (exit 1)
Area A4 for led roses

14/4/2016 – Thursday (Day 2 – Seoul)
Time
Activity
Instruction
8.30AM
Ehwa University
subway Line 2 Exit 2/3
11.00AM
Shopping @ Ehwa area, Café lepaking

1.30PM/2.30PM
Gyeongbukgong / Palace Secret Garden Tour Changdeokgung (11.30AM)
 Line 3, stop kat (subway interchange at euljiro 3 sam ga ) Anguk Station exit 3
5.30PM
Namsan Tower – Cable car
exit Myeongdong subway which is exit 3. Dari situ kne menapak ke arah 7-11 sampai jumpa Hotel Pacific belah kiri pastu jalan straight sampai jumpa cable car station. Nanti dari station tu naik cable car untuk ke tower.
8.00PM
Myeondong – Dinner





15/4/2016- Friday (Day 3 – Seoul)
Time
Activity
Instruction
9.00AM
Bukchon Hanok


Chongye Stream





Kyunghee univ/museum/hongik/
Shopping? Namdaemun, Myeondong


16/4/2016-Saturday (Day 4 – Seoul-Busan)
Time
Activity
Instruction
7.00AM
KTX to Busan
Seoul station to busan KTX station. From Busan station go to Jagalchi station
11.00AM
Busan Arrival – leave bag at GH
From Jagalchi station,
12.00PM
Gamcheon
Take Bus
subway Line 1 ke Toseong Station (exit 6) pastu amek bas 2 or 2-2 depan Cancer Center.
5.00PM
Jagalchi fish market - dinner

8.00PM
Busan tower/BIFF
Nampo station(Line 1, Exit 7-Exit 3)

 17/4/2016-Sunday (Day 5 – Busan)
Time
Activity
Instruction
8.30AM
Oryukdo Skywalk/ Ilgidae Park
-
2.00PM
Tajeongdae – Busan tour bus?
From Nampo Station남포역 : 
1. Coming out from Exit No.6 at Nampo Subway Station, walk straight for about half a minute, where you’ll see the bus stops roughly opposite Lotte Department Store.
2. Locate the 2nd nearest bus stop from exit no.6. Buses to Taejongdae are: No. 8, 30, 88, 88-A.
3. The journey is about 30-40 minutes. Alight at Taejongdae Station
태종대 정류장.
7.00PM
Dinner & Busan mosque





18/2/2016 – Return home!
Time
Activity
Instruction
6.30AM
Catch bus/sub to airport
Breakfast

10.00AM
Flight home J





BUDGET
Item
Cost (Won)
Cost (RM)
Flight ticket

650
KTX ticket
65000
400
Hotel
Dongdaemun hostel
Woori GH

52500 (3N)
45000(2N)

180
155

Subway T-Money
30000

Food
44000
150
Shopping
59000
200
Entrance ticket:
Nseoul tower cable car
Hangang river cruise

Busan bus tour
Taejongdae Danubi
Busan tower





10000
3000
5000







Emergancy money
90000
300
TOTAL

2097

Moga dapatlah sikit2 ambik as rujukan mana yang patut :)

Verdict untuk trip nih 5***** Memorable, fun, built my self esteem. Nak kata ada moment2 yang mencuakkan tuh ada 1 jelah kut, masa kat Myeondong ada geng2 catholic siap cakap Indonesia nak ajak suruh dengar ceramah dia. But dah dengar from few bloggers sebelum nih, so buat excuse la cakap ada janji nak jumpa member heheh. & another moment bila masuk restoran tak dilayan maybe because solo kut or derang cuak tak reti cakap English ke entah, tapi takde big issue lah. 

So ke mana next trip solo lepas nih? Tunggguuuu....

12 comments:

  1. Dah gian trip solo lah tu...

    ReplyDelete
  2. 10 tahun SS as solo... tapi bila dah tua kebangka ni... biarlah berteman... apa2 pon... take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. trip solo dan berteman 22 best :)

      Delete
  3. Nape turun n blk from busan x buat dari seoul balik ikut busan . Jika x safe budget ktx

    ReplyDelete
    Replies
    1. plan asal busan-jeju, tuh yg beli return busan. tapi tak jumpa travel mate haha so tukar plan naik seoul.leceh juga solo traveler nak travel jeju.

      Delete
  4. Pegi early april tu sakura baru nak kembang kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. first week april mmg kembang cantik

      Delete
  5. Okeylahvtu budget around tu rate korean won dah mahal krg

    ReplyDelete
  6. Pegi seoil cam kat msia sbb org msia bersepah kat sana ��

    ReplyDelete