Jalan-jalan Ho Chi Minh - Part 3 (Finale)

, , 5 comments
Untuk hari ni, plan untuk ke Chu chi tunnel. Pergi dengan my brother je. Yang lain nak sambung shopping katanya. Pun ambil tour dari hotel je around USD 10 juga untuk half day trip. Rasa mahal sikit kalau compare dengan agen kat luar kut, tapi dah tak kuasa nak mencari yang lain. Pukul 8.30 pagi bas dah dating menjemput. Tengok-tengok dalam trip tuh ramai Malaysian haha. Jadi meriah pulak bas tuh. Ada a few tourist from South America, Filipina dan tempat lain tak ingat dah. Journey untuk ke tunnel pun around an hour ++.

Bila sampai tuh, guide yang namanya Slim nih bawaklah ronda kawasan tunnel sambal cerita kisah dan sejarah setiap tempat tuh. Memang perang ala gerilla nih sesuailah untuk orang Vietnam. Mereka takde senjata canggih tapi mereka gunakan knowledge dan kelebihan home ground untuk melawan
US.

Slim tengah menerangkan mengenai jerangkap samar

Ginilah rupa jerangkap samar tuh. Ngeri


                                                       Nih senapang M apa tah tak ingat


Tunnel dia memang kecik, muat-muat je untuk sorang lalu rasanya. Panas & lemas duduk dalam tuh.

                                                          Gigih nak masuk lubang tuh

                                                        Tank yang dimusnahkan
                                                                         Peluru
                         Bukan selipar biasa nih, tapak dia terbalik, boleh confusekan pihak lawan

Sempat jugak ngap ubi kayu cicah dengan kacang tanah tumbuk. Borak dengan tourist dari Brazil dia cakap kat Brazil pun ada ubi kayu haha. Samalah kita ya, tapi kita selalu cicah sambal or ikan kering dengan kelapa parut yumss!

Secara keseluruhannya, trip ke Chu Chi Tunnel ni memang menarik, dan disarankan pergi pula ke muzium dia untuk penerangan lebih. Tak sempat nak pergi muzium sebab petang tuh dah plan nak borong kain & tudung untuk souvenir & kiriman kawan.

Esoknya ngemas2 dan back to Malaysia. Yang tak bestnya, balik-balik kena tahan kastam. Adoi sabo jelah. Nak kata banyak sangat pun tak, nak kata pakai beg guni pun tak, maybe nasib kurang baik hee

Belanja a few street photos. Kali ni object dia human huhu

Ibu dan anak. Duk imagine mak dia penat tapi measih melayan bicara anak dia 

              Flower woman. Berjualan bunga tapi berapa kali dia pernah receive bunga dari someone
                                                                I'll hold your hands...

5 comments:

  1. saya dah masuk anda dalam bloglist. thanks

    ReplyDelete
  2. Rindu tempat nih... Kalu SS yang masuk bawah tanah tu... Tersekat kat perut agaknya... keh keh keh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan HCM bilalah nak repeat tah

      Delete
    2. best kan HCM bilalah nak repeat tah

      Delete