Jalan-Jalan Ho Chi Minh - Part 2

, , 7 comments
Esoknya, misi 1 day trip ke Mekong River. Pakej ni pun kami ambil dari hotel kami menginap iaitu Thanh Truong Hotel rasanya around 12-15USD . Pakej Muslim Mekong. Lunch pun included. Rasanya idaklah murah tapi sebabnya tak kuasa nak mencari kat tempat lain hehe jadi kita ambik jelah. Jadinya jum explore Mekong!

Sampan-sampan di Mekong

                                                   Tunggul kayu pun nak ambik gambar

Mekong river ni merupakan sungai yang merentasi Vietnam hinggalah ke China nun. Kalau ikut tour dari hotel nih, pukul 8 camtuh dia pickup kat hotel dengan bus dan dibawa menuju ke jeti. Agak jauh jugak journeynya tuh. After an hour ++ mcm tuh barulah kami tiba di jeti. Untuk tour ni, dia bawa singgah ke beberapa pulau di Mekong river. Macam-macam bendalah yang ada di setiap pulau tuh. Ada lebah madu, persembahan dan nyanyian, pembuatan candy kelapa.

                                                       Ok sape lagi cute? Me or this girl

                                                        Proses pembuatan coconut candy

                                                                   Buah-buahan. Ngap dulu

Naik kereta kuda pulak.Busuk ok



dan highlight dia of courselah naik sampan tuh kan.

                                             Selpi satu. Aunty I pun selpi jugok hahah

Dayung kak dayung

                                                   Boleh berlaga sampan kat sini tau


Oklah, touristy but what do you expect? Anggap je sambil-sambil kita menolong tambah pendapatan orang tempatan gitu, sebab nih antara sumber pendapatan penduduk tempatan dia . Kat setiap pulau tuh ada gerai-gerai untuk shopping barangan kraf handmade.

Then, untuk makan tengahari, bagi yang ambil muslim tour dibawa ke masjid untuk solat dan makan.



Kira oklah jugak food dia tuh. Yang tak ambil muslim tour ada option makan vegetarian.  Gerak pulanglah kita lepas tu.

Petang tuh plan untuk ke pos opis & cathedral. Architecture dia tuh yang menarik sebab rekabentuk ala perancis. Sampai-sampai dah nak dekat senja dah. Nasib belum tutup lagi. Sempat bergambar dan hantar postcard sekeping ke diri sendiri.

Haruslah pose sambil memakai tshirt Vietnam heheh

Malam tuh pergi makan pho di restaurant Amin. Memang sedap pho dia. Sup dia tuh hirup panas-panas memang best. And then sambung aktiviti shopping lagi hehe. Selagi tak habis duit dong, inilah kerjanya kan.

To be continued...

Jalan-jalan HCM Part1

7 comments:

  1. pandai org vietnam cari duit ...celah hutan nipah pun jadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tuhlah sumber pendapatan depa, rajin tuh penting

      Delete
  2. Teringat kenangan nak sampai menyusuri sungai mekong ni..sedih tgk auntie2 tu dayung..gigih cari duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, badan kecik2 je tapi mengerah tenaga nak cari pendapatan

      Delete
  3. Buah nanas dia manis dan pelik rupanya kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup manisss, mangga dia pun sodap

      Delete
    2. yup manisss, mangga dia pun sodap

      Delete