First Solo Travel! Berjalan Ke Seoul & Busan Spring 2016 (5) - Gyeongbukgung

, , 10 comments
Ada lagi ke yang follow kisah ni? Heheh orait so kita sambung la ya. After abih sesi dating di Bukchon Hanok tuh, aku menuju je palace. Mula-mula ingat dan pergi ke Changdeukgung sebab Gyeongbukgung dah pernah pergi trip sebelum ni. Tapi bila fikir2 masa pergi harituh pun tak jalan sampai ke hujung tasik tuh. Bila dah balik baru tau bahagian belakang istana tuh ada taman tasik. So, akhirnya menujulah ke Gyeongbukgung.

Nak pergi Gyeongbukgung ni naik subway line 3, stesyen Gyeongbukgung, exit 5. Sebenarnya tak jauh pun dari area Bukchon Hanok tuh, kalau larat boleh jalan kaki pun. Bayaran masuk adalah 3000 Won. Bila sampai-sampai tuh sempat tengok pertukaran guard. Tapi duduk barisan agak ke belakang jadinya malas nak snap photo sebab mesti tak cantik.

Udah sampai!

                                          Suka sangat tengok colour2 kat siling dia nih

                                                                         Pavilion

Dah habis pertukaran guard tuh, kebetulan ada free group tour. Jadi apa lagi join jelah. Dengar kisah dan sejarah serta macamana proses membaikpulih dijalankan, sebab istana ni musnah time perang dengan Jepun dulu. Sempat juga borak-borak dengan a few travellers.

Tiang2 ni nampak klasik kan?


Group tour guide

Dan akhirnya, sampailah ke taman tasik Gyeongbukgung. Time spring memang cantik sangat. Patutlah orang-orang Korea pun siap dress up pakai hanbok untuk ambik gambar kat sini. Best sebab dapat spend time and menghayati keindahan tempat ni. Takde nak rushing2 sangat. Rushing sikit jelah sebab perut dah lapar!

TO BE CONTINUED...


                                                                Taman tasik istana



                                                                    Macam lukisan


                                                   Wefie dengan adik2 comel yg sporting


First Solo Travel! Ke Seoul & Busan Spring 2016 (Part 1)


10 comments:

  1. belakang tasik itu yang saya miss..bru tahu.

    ReplyDelete
  2. hehe tuhlah kena rayau sampai ke belakang baru jumpa. dulu bila dah balik Malaysia, baru terhegeh2 nak research tempat nih, tuh yang tau rupanya ada tasik cantik.

    ReplyDelete
  3. setiap kali ke Seoul mesti plan nk ke Gyeongbukgung Palace ni sbb nk g tasik tapi x sampai2 huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu maksudnya kena repeat lagi hehe

      Delete
  4. Pegi sini tapi tak masuk... Aci tak? he he he...

    ReplyDelete
  5. Try x free fitting pkai bju traditional Korea?

    ReplyDelete
  6. Try x free fitting pkai bju traditional Korea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa first time pergi arituh dah try so kali ni skip hee

      Delete
    2. masa first time pergi arituh dah try so kali ni skip hee

      Delete