Pengembaraan Solo (Almost!) Berjalan ke Tokyo- Part 3

, , 6 comments


Tempat pertama yang dituju adalah Asakusa, Old Tokyo. Naik Subway dari Ningyocho:
Ningyocho –eki to Asakusa – eki
(Toei line) – direct (180Y)

Ambil Exit 1 dan jalan . Kami ikut orang ramai je time nih dalam 10 minit sampailah ke Kaminarimon Gate.



 Selepas sesi fotografi kami pun masuk ke dalam berjalan melalui Nakamise-dori. Ada banyak stall jual souvenirs menarik. Macam-macam ada. Kami tak beli pun sebab kononnya tempat lain lagi murah, but actually kat sini pun ok. Jadi silalah beli ya jangan kempunan macam saya hehe.

                                                                  Sekitar Nakamise

Dekat depan after Nakamise-dori, sampailah ke Sensoji Temple. Landmark penting sebab temple ni temple tertua di Jepun. Surrounding area ni truly Japanese.


                                                        Skytower yang kononnya dekat

After selesai berselfie & berwefie, maka kami pun bergerak ke Tokyo Skytree. Dari Sensoji ni memang dah nampak tower tuh, dan kami pun berjalanlah sampai ke tepi Sungai Sumida. Tokyo Skytree nih berada di seberang sungai tu. Adui ingatkan dekat, rupanya jauh jugak nak menapak. Tapi view Tokyo Skytree dari sini cantik hehe. 

Kami patah balik ke subway station Asakusa dan naik subway ke station Tokyo Skytree.  Sampai kat Tokyo Skytree mak aih, punya ramai umat manusia. It wasn’t even  on a weekend. Jadinya niat nak naik ke viewing deck dibatalkan. 

Mula-mula ingat nak ke terus ke area Ueno, ok bile sampai subway, kami duk kaji-kaji sikit route yang patut kami ambik. Sekali adalah seorang Japanese nih tegur “Where do you want to go?” Maka kami pun tunjuklah station Ueno pada peta subway tuh. Then dia pun explain sedikit sebanyak macamana nak pergi. Tapi bila diskas-diskas dengan adik, kami decide better balik hotel, properly check in, dan rehat sebab malam nanti ada misi penting haha. So kami pun pergi to the other side of the track. Sekali mamat Japanese tuh boleh berlari dan tegur kami cakap “wrong way” Adui kesianlah pulak. Kami pun cakap kami tak jadi pergi. Prihatin sungguh Japanese people nih kagum!

After rehat2 kami meneruskan misi petang/malam iaitu ke Tokyo Disneyland! Memanglah tempat idaman daripada kecik lagi okey. I guess it is every child’s dream (..and adults haha) untuk masuk ke Disneyland. Perjalanan ke Disneyland actually mudah je. Saya follow instructions dari bloggers:


Disebabkan masa yang terhad (4 je hoi!) jadinya kami ambil tiket After 6 Passport around RM100++ tak salah. Memang rasa menyesallah jugak kan, sebab memang tak sempatlah nak naik all the rides. Anyways, saya sarankan silalah spend the whole day di sini. Serious best! Kami beli tiket di tiket booth, ramai tuh tak sangatlah, sedang-sedang gitu but it was still ramai considering malam minggu biasa. Yang best Japanese kebanyakannya dress up as Disney characters, semangat sangat! Maybe sebab it was a few days before Halloween. 

video
                                                          Parade dalam Bahasa Jepun

Rides yang famous still kena beratur around 30-40 minutes. Total rides yang kami sempat naik maybe around 7-8 gitu. But we did manage to see the parade & jugak catch a glimpse of the fireworks. Tercapai impian gitu. Bila Disneyland nak tutup around 10.30 maka kami pun bergerak pulang dan baru ingat lapar & letih. Penat hoi! Dinner maggi, roti & onigiri lalu tidur.

TO BE CONTINUED...

Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Part 1
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Part 2
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Part 4
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Part 5
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Part 6
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Finale
Pengembaraan Solo (Almost!) ke Tokyo- Total Expense & Itin

6 comments:

  1. ruginya sis JM pegi ke USJ not Tokyo Disneyland...USJ x best sbb ada ride tidak di benarkan utk wanita bertudung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. OO USJ bukan semua rides boleh naik ya. Tapi still nak jugak pegi US. USS pun tak lepas lagi ni ha hehe

      Delete
  2. I went to disney sea.... pon guna after 6 pass.... best.. seronok... bkn snk2 shj, yg tua ni pon excited. Firework mmg awesome!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Childhood dream come true memang seronok hee

      Delete
    2. hi - nak tanya..beli ticket after 6 pass tu. boleh beli awal pagi on same day or kena beli ptg tu masa nak masuk? thanks :)

      Delete
    3. Hi inauza. Saya beli petang tuh jadi tak sure boleh beli awal pagi ke tak hee. Tapi kalau beli online should be ok

      Delete