Tips menaiki Subway di Tokyo

, , 7 comments


Cara paling mudah untuk expore Tokyo or Japan in general adalah dengan menaiki  subwaynya. Boleh beli card Passmo or Suica  dan guna macam touch and go . Maybe dulu sukar sikit sebab masalah language. Semuanya dalam Bahasa Jepun, tapi sekarang most stations ada dalam English. Jangan risau. Sense of direction saya pun tak berapa bagus, tapi boleh survive dengan subway system Jepun yang ada banyaakkk line hehe.Mula-mula je cuak sikit, then dah ok. Jika saya boleh, you can do it! 



 Apa yang saya share based on a first timer yang datang ke Jepun. Jika dah biasa naik komuter, LRT, monorail rasa boleh cepat faham system dia. 

1. Perkara pertama adalah subway map. Dalam Internet ada:
Boleh print, download dalam phone pun bagus.  Dalam map ada line, nama serta nombor station. 
And then untuk station2 yang besar especially, kena alert dengan exit gate yang kita nak keluar. Kalau tak nanti jauh kena menapak hehe.



2. Perkara kedua adalah Apps. Search apps Tokyo Subway Navigation. Senang guna apps ni, kita isi station kita dan destination. Nanti keluarlah pilihan routenya berserta transfer dan fees.Boleh juga guna Hyperdia.

3. Perkara ketiga adalah Google maps. Kita boleh search guna google maps dan klik pada pilihan subway. Tara! Kan dah keluar routenya. Mudah kan?


4. Seeloknya kita dah plan nak ke mana dan siap-siap search route, masukkan terus dalam itin supaya tidak kelam kabut. Cari juga how to reach the destination from the subway station. Kadang-kadang memang ramai bloggers yang share. 

Ok sekian tips untuk kali ni :)

7 comments: